Passades Rogaine
La Cellera de Ter, Girona Map
February 25, 2017 7:30 3 °C Clear sky iconClear sky

Aligots us dóna la benvinguda a la segona edició de la rogaine popular de la Cellera de Ter, una popular amb grans aspiracions! Després de la calorosa edició de la rogaine del 2015, aquest cop, us volem presentar el poble, l’entorn i sobretot la muntanya de Puig d’Afrou en un ambient hivernal i un paisatge igual d’encantador.

Resultats

Fotos

Informació – Rogaine de la Cellera de Ter

La Cellera de Ter - 25 de febrer de 2017

 • 8:30h Obertura Centre de Competició: recollida de dorsals, targes SI i braçalets
 • 8:45 i 9h xerrades formatives per novells
 • 9:15h a 9:45h Entrada a parc tancat i inspecció de material
 • 9:40h briefing (explicacions de cursa)
 • 9:45h Entrega de mapes
 • 10:00h Sortida
 • 13:00h Arribada cursa 3h.
 • 13:45h Entrega premis cursa 3h.
 • 16:00h Arribada cursa 6h.
 • 17:00h Dinar cursa 6h (cal portar plat, got i coberts!!)
Fas la cursa de 3h, però vols quedar-te al dinar de la cursa de 6h? envia’ns un correu a aligots@aligots.cat (preu 5€)

La Cellera de Ter és un poble de la Selva, situat a la part nord de la comarca. Per arribar-hi es pot fer per la carretera C-63. Consulta l’enllaç al mapa per veure’n la ubicació exacta i la situació dels espais de cursa: enllaç al mapa.

La recepció de corredors i el centre de competició es farà davant del pavelló. Trobareu indicacions de com arribar-hi des dels diversos aparcaments indicats al mapa anterior.

Hi ha un aparcament sobre el pavelló indicat al mapa com a “aparcament 1”. Un aquest cop estigui ple es recomana utilitzar la zona indicada al mapa com a “aparcament 2”, es tracta d’una zona residencial on és fàcil aparcar. Trobareu les localitzacions indicacions de com arribar-hi des dels diversos aparcaments indicats al mapa anterior.

Més sobre la Cellera? mapa de serveis i Ajuntament de la Cellera de Ter.

Les inscripcions estaran a la pàgina de la FCOC a partir del divendres 3 de febreri fins el dimarts 21 a les 24.00h. Més enllà d'aquest termini NO es podran fer inscripcions​. ​EL DIA DE LA CURSA NO HI HAURÀ INSCRIPCIONS. Els preus de la inscripció són els següents:
Modalitat Inscripció per persona Et cal llogar Sportident? Et cal assegurança? (​4)
6h (​1) 15€ 5€ (​3) 1'5€
3h (​2) 9€ 5€ (​3) 1'5€
3h categoria JA (famílies o grups amb adults que acompanyen a nens/es) - llegir (​5)
(1) La inscripció de la cursa de 6h inclou avituallaments en cursa + avituallament d’arribada + dinar. (2)​ La inscripció de la cursa de 3h inclou avituallaments en cursa + avituallament d’arribada. (3)​ Es farà servir el sistema de marcatge SI, si no es disposa de pinça SI hi ha la possibilitat de llogar-la. Per poder retirar la pinça SI de lloguer serà necessari deixar el DNI o una fiança de 50€, que es retornarà en el moment de retornar la pinça SI un cop finalitzada la cursa. (4)​ Els participants no federats a la FCOC o FEDO hauran de sumar el preu de la llicència temporal. (5) Únicament en la categoria JA en la modalitat de 3h (grups o famílies en els que els adults acompanyen als menors). En aquests casos es podrà participar triant entre:
 • Inscriure a tots els membres de la família/grup.​ En aquest cas tots disposaran de mapa, sportident i assegurança de cursa.
 • Inscriure com a mínim un adult i un menor de la família/grup.​ En aquest cas disposaran de tants mapes i assegurances de cursa com inscripcions realitzades, també seran necessàries tantes SI com inscripcions realitzades. Es considerarà que els membres no inscrits de la família/grup acompanyen als inscrits en el transcurs de la cursa però no hi participen. Per aquest motiu els membres NO inscrits NO constaran i per tant estaran coberts per l’assegurança de la cursa, ni comptabilitzen pels resultats o classificació.
Cal tenir en compte que la formalització de la inscripció implica estar d'acord en:
 • Conec i accepto íntegrament el reglament de la rogaine i, per defecte, el regalment de rogainings de la FCOC, exposat a la pàgina web del club organitzador. I participo voluntàriament a la prova i sota la meva responsabilitat.
 • Estic físicament ben preparat per la competició, sense que la meva participació a la cursa pugui agreujar una malaltia o posar-me en perill per la meva salut.
 • Disposo de capacitat física i recursos suficients per garantir la meva pròpia seguretat, i disposo del material esportiu i de seguretat necessaris.
 • Autoritzo a la organització de la prova a utilitzar qualsevol fotografia o gravació audiovisual de la meva participació a la prova i dels possibles participants menors d'edat del meu equip i dels quals em responsabilitzo.
 • Em comprometo a seguir les pautes generals de respecte al medi ambient: prudència en les carreters obertes al trànsit, respecte amb el medi ambient, no deteriorar recursos biològics, geològics ni culturals.

La rogaine és un esport de navegació que es realitza camp a través. Els participants han de desplaçar-se a peu amb l'objectiu d'aconseguir, en un temps determinat, la màxima puntuació possible. Els punts s'obtenen passant per uns controls ubicats en el terrenys de competició i marcats en un mapa que serveix de referència per a trobar-los.

Es practica en equips de 2, 3, 4 o 5 persones, i aquestes han d'anar juntes durant tot el temps que es disputa la prova. Els equips poden ser masculins, femenins o mixtes, i poden participar en diferents categories segons l'edat dels components de l'equip.

Cada membre de l'equip disposa d'un mapa, generalment elaborat específicament per la prova, on hi ha representat el terreny de competició. L'extensió d'aquest terreny depèn de les hores de durada de la prova, des de 6 fins a 24 hores. Tal i com s'ha apuntat anteriorment, en aquest mapa s'hi reparteixen una sèrie de controls valorats de 3 a 9 punts (el valor queda determinat pel primer dígit del codi del control) en funció de la dificultat física i/o tècnica per accedir-hi.

El mapa ofereix múltiples eleccions d'itinerari, l'elecció estratègica final s'haurà de prendre tenint en compte les capacitats físiques i tècniques de l'equip. Per tant, estem parlant d'un esport on els participants poden adaptar la dificultat de la ruta a la seva edat, condició física o habilitat tècnica.

Modalitats

En aquesta edició hi ha dues opcions per poder participar a la Rogaine de la Cellera de Ter. La cursa curta (3h) o llarga (6h).
 • La cursa llarga, de 6h de durada. És obligatori participar en equips de 2, 3, 4, o 5 corredors.
 • La cursa curta té el mateix mapa/controls que la cursa llarga, però es limita el seu temps de cursa a 3h. Adequada per equips novells o familiars. És obligatori participar en equips de 2,3,4, o 5 corredors.
Ambdues modalitats comparteixen fites i terreny de competició. Qui ho desitgi pot participar en modalitat individual, però en aquest cas el participant ho farà fora de competició, i per tant no constarà a la classificació.

Categories

Cursa llarga (6h)

 • JJ: Categoria Juniors. Menors de 19 anys.
 • HO, DO, XO: Categories Open. Homes, dones i mixtes de totes les edats.
 • HV, DV, XO: Categories Veterans. Tots els membres de l'equip amb més de 40 anys.
 • JA: Categoria Junior-Adult. Equip de joves de menys de 19 anys i adults de més de 20.
 • SV: Categoria Súper Veterans. Tots els membres de l'equip amb més de 55 anys.

Cursa curta (3h)

 • S: Categories Senior. Equip d'homes, dones o mixtes de totes les edats.
 • V: Categories Veterans. Equip d'homes, dones o mixtes de més de 40 anys.
 • JA: Categories Junior-Adult. Equip de joves de menys de 19 anys i adults de més de 20.
A les dues modalitats de cursa els participants menors de 16 anys han de formar part d'equips que tinguin algun component major de 18 anys. Qui ho desitgi pot participar en modalitat individual, però en aquest cas el participant ho farà fora de competició, i per tant no constarà a la classificació.

El mapa de rogaine ha estat elaborat utilitzant la base cartogràfica de senders i patrimoni elaborada per Narcís Pou, i va ser revisada i detallada pel cartògraf Jordi Sales durant els mesos de març i abril de 2015. Es va aprofitar (en una part) el mapa ja existent de curses d'orientació de La Cellera de Ter (Jordi Sales, 2008).A finals de 2016 i principis de 2017 l’equip d’Aligots ha fet una segona revisió amb ampliació de detalls i actualització de camins i corriols.

El terme municipal de la Cellera de Ter, i el mapa en definitiva, està marcat per la plana de Ter a la zona est (on es troba el nucli urbà), la vall del Ter a la zona Nord, la vall de la Riera d'Osor a la zona sud, i els cims de Sant Gregori i Puig d'Afrou a la zona oest i centre, de manera que la gestió dels desnivells serà quelcom a tenir molt en compte, especialment pels corredors i corredores de la cursa de 6h.

Es tracta d'un mapa que destaca per la seva elevada xarxa de camins i corriols, molts dels quals transcorren per paratges de gran bellesa, natural i fins i tot patrimonial, doncs la zona de Puig d'Afrou guarda encara records d'un passat no molt llunyà de feines i d'oficis de bosc. Torrents, rierols, gorgues, afloraments rocosos, masies abandonades, carboneres, casetes de treball, camins de matxos (cavalls de tir)...

Degut a la impenetrabilitat de la vegetació en la major part del mapa no hi ha detalls de vegetació. Malgrat tot a la muntanya podem diferenciar grans zones de vegetació: a la vessant nord es diferencia una zona alta amb boscos penetrables de castanyer, pi negre i fins i tot d'alzina, i una zona baixa impenetrable de boscos d'alzina; la vessant est, en la que destaquen boscos d'alzina, és quasi tota ella impenetrable, amb algunes excepcions -evidents a la vista- de petits boscos de castanyers o alzina.

Els elements més comuns són els afloraments rocosos, tallats, torrents, fonts o antics elements humans. La majoria d'aquests elements els trobem vora camins i corriols, però també alguns d'ells en boscos penetrables.

En el moment d'entrar al parc tancat, i abans de fer entrega del mapa als corredors, es farà un control del següent material obligatori:

Per persona:
 • Manta d'emergència (2m x 1'4m) -en el cas de 3h pot ser 1 per equip-
 • Jaqueta impermeable
 • Pinça SI precintada al canell
 • Xiulet
 • Aigua (mínim 1L)
 • Menjar (barretes, fruits secs, entrepà… a gust del consumidor)
 • Brúixola -en el cas de 3h pot ser 1 per equip-
Per equip:
 • Farmaciola (per primeres cures en cas de ferida)
 • Mòbil
 • Retolador permanent

L'Ús de GPS, calculadora, podòmetre o altímetre per calcular l'itinerari òptim queda PROHIBIT.

No és material obligatori però ​és recomanable portar protecció a les cames​, ja sigui amb polaines o amb pantaló/malla llarga.

Recordeu portar GOT i COBERTS pel dinar (inscrits a les 6h o inscrits al dinar).

A continuació es detallen alguns dels punts més importants del reglament, que podeu trobar a la web de la FCOC clicant ​aquí.

Material prohibit

L'Ús de GPS, calculadora, podòmetre o altímetre per calcular l'itinerari òptim queda PROHIBIT.

Penalització per temps

El temps límit de cursa per la cursa llarga és de 6h i per la cursa curta és de 3h. Passat aquest temps, els equips que arribin a meta encara estan en competició però rebran una penalització en funció del temps de retard transcorregut:
 • Fins a 00:04:59 - 5 punts
 • de 00:05:00 a 00:09:59 - 10 punts
 • de 00:10:00 a 00:14:59 - 20 punts
 • de 00:15:00 a 00:19:59 - 30 punts
 • de 00:20:00 a 00:24:59 - 40 punts
 • de 00:25:00 a 00:29:59 - 50 punts
 • més de 00:30:00 - desqualificació

Cronometratge

El cronometratge de la prova es farà mitjançat el sistema SportIdent (SI). Cada component de l'equip haurà de portar una pinça SI fixada al canell amb un precinte facilitat per l'organització i aprovat per la FCOC. En cas de ruptura del precinte o pèrdua de la pinça SI l'equip quedarà desqualificat.

La pinça SI no podrà ser retirada del precinte posat al canell fins després d'haver realitzat la descàrrega al sistema SporIdent a la taula d'arribada, on un membre de l'organització tallarà el precinte a cadascun dels participants.

Per obtenir la puntuació del control, que vindrà determinada pel valor del primer dígit del codi de control, tots els membres de l'equip han de validar el seu pas a les bases de control trobades. La persona competidora és l'únic responsable de validar correctament el seu pas per un control, mitjançant la comprovació del funcionament del dispositiu sonor i visual de la base.

En arribar a meta, cal esperar a l'últim component de l'equip per marcar en el control de meta.

Cal assegurar-se que la pinça que es farà servir tindrà prou capacitat per registrar tots els controls que l'equip pugui trobar el dia de la competició. Per la modalitat de 6h NO serà vàlida la SI8, caldrà una pinça de capacitat superior (SI6, SI9, SI10, SI11), mentre que per la modalitat de 3h seran vàlides totes les pinces (​capacitats SI​)

Si no es disposa de pinça SI hi ha la possibilitat de llogar-la en fer la inscripció.

Abandonament

En cas d'abandonament serà obligatori passar per la taula d'arribada i informar degudament a l'

 • Tot els inscrits gaudiran d’avituallament a l’arribada.
 • Els inscrits a la modalitat de 6h gaudiran d’un dinar/berenar per recuperar les forces. Cal portar plat, got i coberts!
 • Es disposarà de dutxes, que estaran a uns 5 minuts caminant des de la zona de concentració.
 • Fas la cursa de 3h, però vols quedar-te al dinar de la cursa de 6h? envia’ns un correu a aligots@aligots.cat (preu 5€)

Baixa la informació de cursa en format PDF aquí

Baixa les descripcions de control aquí

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here