Albert Herrero s´ha proclamat campió d´Europa de Rogaine, una modalitat de les curses d´orientació, en una prova a Itàlia en què va estar vint-i-quatre hores corrent i interpretant un map

«En poques paraules, l’orientació és córrer amb un mapa. És un esport en què l’objectiu no és només córrer de pressa sinó fer-ho passant per una sèrie de punts que estan descrits en el mapa que et donen». Aquesta definició sobre les curses de l’orientació surt de la boca d’Albert Herrero, corredor del club gironí Aligots que s’acaba de proclamar Campió d’Europa de Rogaine, una de les modalitats de les curses d’orientació, en el campionat que es va disputar a la Toscana (Itàlia). Allà Herrero i el seu company, el cor­redor d’Àvila Aurelio Olivar, varen aconseguir la màxima puntuació després de trobar 63 de les 72 fites (punts de pas) del mapa dins del temps màxim de vint-i-quatre en les quals van córrer 155 quilòmetres amb 7.000 metres de desnivell positiu acumulat.

Herrero va arribar al món de les curses d’orientació passant primer, de més jove, per l’atletisme, després per les curses d’asfalt i, posteriorment, per les curses de muntanya que encara combina amb l’orientació. Aquest estiu, per exemple, té previst fer la dura Ultra Trail del Montblanc, però reconeix que les curses d’orientació, en especial les Rogaine, una modalitat en què has de sumar el màxim de punts trobant fites de diferents puntuacions en un límit màxim de temps (24 hores en el cas del Campionat d’Europa), l’han enganxat.

«Això dels mapes sempre m’havia cridat l’atenció i vaig començar fer curses d’orientació com a entrenament per a les de muntanya, per divertir-me amb els amics, i ara és en el que estic molt centrat. És un esport que combina l’aspecte físic, mental i l’intel·lectual», argumenta Herrero, que, fora de les curses, treballa a l’Institut Català de Recerca de l’Aigua (ICRA) de l’UdG, i que, sense rebre cap ajuda econòmica d’enlloc, es paga de la seva butxaca desplaçaments per anar a l’Europeu d’Itàlia o al Mundial de fa dos anys Finlàndia.

Físic, mental i intel·lectual. Alberto Herrero argumenta el complet que, per a ell, és l’esport de les curses d’orientació destacant que «evidentment hi ha el component físic i, com també passa en les curses de muntanya, has de tenir la suficient força mental per aguantar les hores corrents però també hi ha el tema intel·lectual de tenir el cap clar per pensar una estratègia determinada, d’anar cap aquí o cap allà trobant les fites i sent conscient sempre que has d’arribar al final abans que passin les vint-i-quatre hores».

«I no et pot passar que, per exemple, falti una hora per acabar i estiguis a una hora corrent del final perquè llavors hauries d’anar corrent sense parar i no trobant cap fita en la darrera hora. L’estratègia és molt important, si els rivals fan una estratègia millor que la teva és molt complicat que els pugui superar corrent més», apunta el corredor de club gironí d’orientació Aligots.

En un dia complet de Rogaine a la Toscana, Albert Herrero i Aurelio Olivar varen córrer 155 quilòmetres, amb 7.000 metres de desnivell positiu i 7.000 més de baixada, «menjant mentre anàvem corrent i sense aturar-te més enllà d’algun moment per trobar una fita o per hidratar-te, mai més de cinc minuts, però amb molts ritmes diferents perquè passes per bosc, per zones de camp a través, per camins on pots córrer més…».

Un esport per a tots els nivells
Un esport realment complet, amb molta tradició als països nòrdics, i del qual Albert Herrero també vol destacar el seu aspecte més familiar i obert a molts nivells diferents de capacitat física. «La gent que ho practica és gent que li agrada la natura, els esports a l’aire lliure que ho proven i s’enganxen perquè és molt divertit i, a més, és ideal per practicar-ho amb família, córrer amb la parella, amb nens que als sis o set anys ja fan jocs de trobar fites i cap als deu amb curses adaptades al seu nivell», detalla Albert Herrero, qui destaca que amb l’ampli ventall de categories que existeix en les curses d’orientació permet que, simplement, «una persona que li agradi caminar per la muntanya ja es pot apuntar a un nivell d’iniciació».

I, començant des de les categories d’iniciació per a adults o les infantils, les curses d’orientació es van obrir a un munt de possibilitats des de les lineals, amb un nombre determinat de fites que s’han de trobar amb el menor temps possible, a les Rogaine de sis, dotze o vint-i-quatre hores per a les quals, lògicament, sí que cal un «nivell més alt de resistència física i mental, sobretot si es vol estar entre les primeres posicions. Però fer una Rogaine de vint-i-quatre hores el més important és proposar-t’ho i voler fer-la».

Marc Verdaguer

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here